Thailand is een eetparadijs. Je hebt er prachtige restaurants maar ook stalletjes op straat. Je neemt dan plaats op een krakkemikkig krukje aan een iets te hoge wiebelige tafel. Je eet van een plastic bord en je bestek bestaat uit een vork en een lepel. Messen gebruiken de Thai alleen in de keuken om het voedsel te snijden. Klinkt niet echt aantrekkelijk toch?

Dit is maar schone schijn. Het eten in Thailand op straat is vaak veel beter dan in een restaurant. Je ziet hoe het wordt klaargemaakt en de omloopsnelheid van het eten is hoog. Thaise mensen zijn erg streng als het gaat om hygiëne. Er is een kleine kans dat je iets verkeerd eet.

Eten in Thailand

Op de markt in Hua Hin eet je de lekkerste vis. Vanuit de zee via de bbq hoppa op je bord

Pittig of niet?

Houd je van pittig eten, dan is er niets aan de hand. Thaise mensen stoppen standaard behoorlijk wat pepers in het eten. Ben je daar niet van gediend, geef dat bij je bestelling aan door uitdrukkelijk ‘mai phed’ te zeggen. Dat betekent: ‘niet heet’. Zeg ook niet dat je ‘een beetje pittig’ (phed nid noi) wil, want dan krijg je alsnog een behoorlijk pittige maaltijd. Je kunt de pittigheid van je eten altijd opschalen door er zelf pepers bij te doen. Pepers of azijn met pepertjes erin krijg je standaard bij je bestelling in een apart bakje.

3 tips voor eten in Thailand

Siam Kitchen raadt je aan om op straat te eten in plaats van in een restaurant. Volg onderstaande 3 tips voor een goede keuze:

  • Neem gerust plaats als er rond etenstijd veel mensen zijn. De omloopsnelheid van het eten is hoog, dus erg vers.
  • Kijk hoe de kok het eten bereidt. Gebeurt dat met passie, dan is het goed. Een kok die niet met passie kookt, zal overigens weinig klanten trekken. De concurrentie is zeer hoog, waardoor je het als kok niet kan veroorloven om rommel te serveren.
  • Neem de tijd voor het doorgeven van je bestelling. De mensen die in stalletjes werken, spreken zeer gebrekkig of geen Engels. Er is vaak wel een Engelse menukaart.

Heb je trek in Thais?

Onderstaande foto’s zijn gemaakt in Hua Hin  Heb je trek na het lezen van dit bericht? Siam Kitchen heeft veel heerlijke Thaise gerechten voor je.