Op 27 november vieren Thaise mensen Loy Krathong. Maar wat is dat eigenlijk? Lees het verhaal!

Loy Krathong vindt jaarlijks plaats, tijdens de volle maan van de twaalfde maand van de Thaise maankalender. Mensen verzamelen zich om dankbaarheid te uiten, negatieve energie los te laten en goede wensen te doen voor zichzelf en anderen.

Allemaal lichtjes op de Ping rivier bij de Thaise stad Tak

De Betekenis van Loy Krathong

Loy Krathong, ook bekend als het Festival van Licht, is een levendige viering die zijn oorsprong vindt in het oude koninkrijk Sukhothai. Tijdens het festival laten mensen kleine vlotjes, krathongs drijven op de rivier. Die vlotjes zijn gemaakt van materialen zoals bananenbladeren, bloemen, kaarsen en wierookstokjes.

Loy Krathong is de kans om dankbaarheid te uiten voor de overvloedige watervoorziening van Thailand

Thaise mensen vieren Loy Krathong om verschillende redenen. Ten eerste is het een manier om eer te betonen aan Mae Khongkha, de godin van het water. Door krathongs op rivieren of meren te laten drijven, geloven ze dat ze zichzelf van zonden kunnen reinigen en respect kunnen tonen aan de godin. Daarnaast is Loy Krathong de kans om dankbaarheid te uiten voor de overvloedige watervoorziening van Thailand. Het festival vindt meestal plaats aan het einde van het regenseizoen, wanneer de waterwegen op hun volst zijn.

Hier zie je een Krathong in de Schie drijven

Krathongs in de Schie

Bij Siam Kitchen vieren we ook elk jaar Loy Krathong. Als trotse Thaise chefkok eer ik mijn wortels door deel te nemen aan dit prachtige festival. Ik maak mijn eigen krathongs met traditionele materialen zoals bananenbladeren en verse bloemen. Op de avond van Loy Krathong plaats ik mijn zelfgemaakte krathong in de Schie of in de Prins Mauritssingel (als het regent). Ik kijk dan hoe hoe ze zachtjes wegdrijft op het water, hun theelichtjes werpen een warme gloed. Terwijl ze langzaam uitdoven, neem ik een moment om goede gedachten en wensen te sturen naar mijn dierbaren, klanten en iedereen om me heen.

Hoe belangrijk is dit feest?

Loy Krathong heeft een grote betekenis voor de Thaise mensen. Het feest vertegenwoordigt ook de hoop op voldoende regenval om de landbouwgroei te ondersteunen. Verder is het festival bedoeld voor persoonlijke groei door negatieve energie los te laten en positieve veranderingen te stimuleren.

Vaak is het met loy krathong in Nederland super fris. Maar het is altijd leuk om te vieren, waar ter wereld je ook bent

Samen genieten

Het lichtjesfeest vieren we samen, zowel lokaal als internationaal. Families, vrienden en gemeenschappen komen samen om dit betoverende evenement te vieren. De levendige parades, traditionele dansvoorstellingen en boeiend vuurwerk maken Loy Krathong een onvergetelijke ervaring. Dus, beste lezers van Siam Kitchen, als je in Thailand bent, wens ik je een heerlijke tijd. In Sukhothai, Chiang Mai en Tak is het geweldig! En als je niet naar Thailand kunt reizen, vier het dan met je familie terwijl je geniet van mijn heerlijke Thaise gerechten.