De Thaise keuken is een van de populairste keukens ter wereld. Rijk aan smaak, aroma en kleur, het staat bekend om zijn unieke mix van pittige en milde curries en noedels. Heb je vakantie gevierd in Thailand dan heb je wellicht heimwee naar de smaak van je droomvakantie. Ben je er nog nooit geweest dan ben je misschien wel benieuwd naar het eten. In dit artikel lees je meer over populair Thais eten.

Wat moet je kiezen?

Hou je van milde smaak, dan kies je gerechten met kokosmelk om de chilipasta in evenwicht te brengen. Groene curry (Kaeng Kiew Waan in het Thais), bijvoorbeeld is best pittig maar door de kokosmelk smaakt het toch mild maar wel kruidig. Noedels zoals Phad Thai kook ik met tamarindesaus, pinda’s en taugé voor een heerlijke mix van zoete en hartige smaken. Wil je meer pit, dan is de rode curry (Kaeng Daeng in Thais) een populaire keuze die je combineert met kip, rundvlees of garnalen. Elk gerecht heeft zoveel variatie dat geen twee maaltijden ooit hetzelfde zijn. Ook al lijken de beschrijvingen op de menukaart soms op elkaar. Een ander populair gerecht is Tom Yam, een hete en zure soep met garnalen, kruiden en limoensap.

Phanaeng Hed Nang Fah is een heerlijke romige milde vegetarische curry

Thais eten wordt vaak gegeten met rijst, wat zorgt voor een evenwichtige maaltijd. Het eten bevat ook groenten, zoals bamboe, aubergine, courgette en paprika. Dat is niet alleen erg lekker maar ook super gezond. Ben je nog niet bekend met de Thaise keuken, dan vertel ik je graag wat meer over achtergrond over de populairste Thaise gerechten

6 populaire Thaise gerechten uitgelegd

  1. Pad Thai
    Pad Thai is een ongelooflijk populair gerecht in Thailand dat bekend staat als een nationaal gerecht. Het is gemaakt met rijstnoedels, eieren, taugé, pinda’s en verschillende smaakmakers. Pad Thai wordt vaak geserveerd met kip of garnalen en kan naar eigen voorkeur mild of pittig worden besteld. Het gerecht is gemaakt rond het midden van de jaren 40 in een periode dat het land met hongersnood te kampen had. De regering probeerde iets betaalbaars en toch vullends voor de mensen te creëren, en Pad Thai past perfect in deze categorie. Tegenwoordig blijft het een topfavoriet onder de lokale bevolking en bezoekers uit het buitenland die de authentieke Thaise keuken willen proeven. Een geweldige plek om heerlijke Pad Thai te vinden, is bij lokale straatverkopers die gespecialiseerd zijn in het maken van dit populaire gerecht.

    Phad Thai maken

    Phad Thais garnalen is echt geweldig, beetje limoen eroverheen. Smullen maar!

  2. Massaman curry
    Massaman curry is een populair Thais gerecht dat wereldwijd beroemd is vanwege zijn smaakvolle kruidige maar toegankelijke smaak. Massaman curry, afkomstig uit de 17e eeuw, is een combinatie van Indiase, Perzische en Maleisische invloeden en bestaat uit ingrediënten zoals kokosmelk en aardappelen, maar ook kruiden zoals koriander, gember, komijn, kaneel en kardemom. Gekookt met rundvlees of kip en geserveerd met jasmijnrijst, kan iedereen, jong en oud, van deze heerlijke maaltijd. De smaken van Massaman curry zijn door de eeuwen heen geperfectioneerd om een unieke melange te creëren die je smaakpapillen prikkelt en toch toegankelijk blijft voor iedereen die het probeert.

    Een van de populairste Thaise curries. Heerlijk met kip of mals rundvlees.

     

  3. Tom Yam Kung
    Tom Yam Kung is een van de meest geliefde en populaire gerechten van Thailand. Het is een soep die bekend staat om zijn geurige en intens smakende bouillon. De smaak komt van de combinatie van citroengras, limoensap, vissaus, laos, chilipepers en garnalen. Deze heerlijke soep is zowel warm als koud erg lekker. Maar wat Tom Yam eigenlijk? Het woord “tom yam” verwijst naar zowel de soep (tom) als het hete en zure Thaise soepgerecht dat is vernoemd naar deze heerlijke bouillon.

    Tom Yam Kung – je knapt op van deze pittige garnalensoep

  4. Khao Phad
    Khao Phad is een van de meest populaire Thaise gerechten en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Dit heerlijke gerecht bestaat uit gebakken rijst gekookt met knoflook, chilipepers, vissaus en andere smaakmakers. Khao Phad bevat ook eieren, kip of garnalen voor extra smaak en textuur. Het is een geweldige maaltijd om te maken als je snel iets lekkers wilt. Khao Phad zelf maken? Dat kan. Bak de rijst in de olie totdat die knapperig is aan de buitenkant maar zacht van binnen. Voeg de andere ingrediënten zoals knoflook, uien, pepers en vissaus, samen met de toppings die je in je Khao Pad-gerecht wilt opnemen. Khao Phad is te koop in voedselkarren en op markten in heel Thailand; van ’s morgens vroeg tot’ s avonds laat. Kort gezegd is Khao Pad een bord jasmijnrijst met daarop vlees naar keuze en vergezeld van verse, kleurrijke groenten. Het is zo simpel en toch zo lekker.

    Gebakken rijst met groenten en kip of garnalen. Een heerlijk gerecht voor de stevige trek

     

  5. Kaeng Khiao Waan
    Kaeng Khiao Waan, ook bekend als groene curry, is een populair Thaise gerecht dat bekend is om zijn hete, pittige smaak en groene kleur. Groene curry is gemaakt van een mengsel van groene chilipepers, basilicum, koriander, limoenblaadjes en verse kruiden, die worden gemalen tot een fijn pasteitje.Het hoofdingrediënt van Kaeng Khiao Waan is kip, rundvlees of garnalen en verse groenten. Het gerecht wordt geserveerd met rijst en is bekend om zijn krachtige smaak en verfrissende aroma. Naast kruiden en specerijen, is kokosmelk onmisbaar voor de smaak van Kaeng Khiao Waan. Dit zorgt niet alleen voor een rijke, volle smaak, maar vermindert ook de scherpte van de groene chilipepers.

    Kaeng Kiaw Waan – Groene curry met kip. Lekker pittig en romig

  6. Khao Niaoh Na Mamuang
    En dan als laatste: Mango met kleefrijst of in het Thais: Khao Niaoh Na Mamuang. Dit is al eeuwenlang het populairste Thaise toetje. Deze zoete en hartige traktatie bestaat uit kleverige witte rijst, kokosmelk, verse mango en suiker. Het is de perfecte manier om een maaltijd af te sluiten of als middagsnack te genieten.De traditionele methode voor het bereiden van kleefrijst met mango is het stomen van de witte rijst tot deze zacht is. Vervolgens meng je die met zoete kokosmelk. Daarna leg je het mengsel in een met bananenbladeren beklede bak om op te stijven. Daarna leg je de rijpe mango in plakjes erop. Beetje suiker erover en smullen maar. Moeilijk om te maken? Niet erg: ik maak het graag voor je klaar.
  7. Mango met kleefrijst en kokos. Het populairste toetje van Thailand. Zoet, sappig en smaakvol.

Klaar om Populair Thais eten te proeven?

Alle populaire Thaise gerechten uit dit artikel, staan op de menukaart Populair Thais eten van Siam Kitchen. Er staan nog veel meer heerlijke gerechten op dus je hebt ruime keuze voor een heerlijke maaltijd of een culinair feestje.

Eet smakelijk.

Groetjes, Pornshita, chefkok Siam Kitchen