Elk jaar rond 14 oktober viert mijn familie in mijn geboortedorp Ta Mon in de Thaise provincie Si Sa Ket de Sandonta ceremonie. Het is een speciale tijd waarin wij, Thai van Khmer afkomst, onze voorouders eren. Mijn familie stuurt me altijd foto’s van de vieringen. Je ziet ze samen rond een kleurrijk altaar staan, met voedsel, bloemen en andere offers.

Deze ceremonie is niet alleen een eerbetoon aan degenen die voor ons zijn gegaan. Het is ook een tijd voor de levenden om samen te komen, verhalen te delen en te lachen. We herinneren ons degenen die we hebben verloren en vieren de banden die we nog hebben.

Mijn neefje Leo en moeder eren de voorouders tijdens Sandonta

De Sandonta ceremonie ziet er zo uit:

  • Op de 14e avond van de 10e maand eren we onze voorouders thuis met een intieme ceremonie en brengen we voedseloffers naar de tempel voor de monniken.
  • De volgende dag, de 15e avond van de 10e maand, trekken dorpelingen naar de tempel om de monniken voedseloffers te presenteren.
  • De 14e avond van de 10e maand vereist dat alle familieleden samenkomen om verdiensten te maken in de tempel, en het is cruciaal om de voorouders opnieuw thuis te eren.

Het geloof zegt dat de geestenwereld tijdens deze periode zielen vrijgeeft om zich te vermengen met de levenden, familie te bezoeken en verdiensten te ontvangen van zowel familieleden als anderen.

Benodigdheden voor de Sandonta ceremonie:

  • Vijf bloemkegels, gepresenteerd op een dienblad met waardevolle items.
  • Nieuwe kleding, parfum, spiegels en andere persoonlijke items, vers en ongebruikt.
  • Voedsel, waaronder een gekookte eend en kip, bereid met zorg.
  • Een assortiment aan snoep, zorgvuldig geselecteerd.
  • Verschillende soorten fruit, met een nadruk op jonge kokosnoten en rijpe bananen.
  • Drankjes, kaarsen en andere items, allemaal essentieel voor de ceremonie.

De vloer in het huis van mij moeder ligt vol lekkernijen om te offeren aan de voorouders tijdens Sandonta.

Liefde en respect tonen

Mijn grootmoeder was een fantastische kok. Ze zei altijd dat koken een manier is om liefde en respect te tonen. Tijdens Sandonta kookte ze altijd de favoriete gerechten van onze overleden dierbaren. Het was haar manier om te zeggen: “We missen je. We denken aan je.”

Hier bij Siam Kitchen probeer ik diezelfde liefde en respect in mijn gerechten te stoppen. Ik denk aan mijn grootmoeder en mijn voorouders terwijl ik kook. Hun herinneringen leven voort in de smaken en aroma’s van mijn gerechten.

Tijdens de Sandonta ceremonie offeren we allerlei fruit maar ook vlees aan de grootouders als teken van respect dat ze ervoor hebben gezorgd dat wij genoeg te eten hebben

Sandonta is een herinnering dat liefde en herinneringen altijd bij ons blijven, in onze verhalen, in ons eten, in ons leven. En dat is iets wat ik hoop te delen met iedereen die bij Siam Kitchen Thais eten bestelt.

Wil je ook genieten van authentiek Thais eten? Bekijk de menukaart via onderstaande knop. Groetjes, Pornshita van Siam Kitchen