Het is van 12 – 17 april Songkran Festival in Thailand. Elke Thai heeft vakantie en gaat naar familie om het Thaise Nieuwjaar te vieren.

Dat is een uitbundig feest waar iedereen elkaar nat maakt met water. Heel veel water. Dit is absoluut geen straf, want op dit moment is het de warmste tijd van het jaar. Temperaturen lopen op tot boven de 40 graden. Een plens ijswater in je nek voelt als een bevrijding uit de oven.

OptochtenSongkran

Er zijn optochten met praalwagens, verklede en dansende mensen. Die verwelkomen goede geesten voor het nieuwe jaar. Thailand heeft en andere jaartelling dan wij in Nederland. Het is nu 2560. Gelukkig nieuwjaar. Sawadi pi mai (zeggen de Thai).

Lekker eten

Uiteraard mag lekker eten niet ontbreken. Dat is overal volop verkrijgbaar. Veel Thai werken heel het jaar in Bangkok. Speciaal met Songkran trekken ze massaal naar hun familie die in kleine dorpen woont. Thais hebben 7 dagen vakantie in deze periode. Het Songkran feest zelf duurt 1 -5 dagen. Dit is afhankelijk van de regio.

Thaise koning Bhumibol

Zoals je misschien weet, is vorig jaar op 13 oktober Koning Bhumibol van Thailand overleden. De regering heeft de bevolking verzocht om nationale festiviteiten met enige gepastheid te vieren.  De Thaise koning was zeer geliefd dus vele Thai doen het met Songkran iets rustiger aan dan normaal. Maar de koning hield ook van plezier en daarom zal de feestvreugde gewoon doorgaan.

Pas op in het verkeer

Pas op in het verkeer. Thaise mensen nemen het niet zo nauw met alcohol tijdens Songkran. Ze gaan gerust met een slok op de weg op. Ben je in Thailand, houd afstand en matig je snelheid.

Siam Kitchen open tijdens Songkran

Thaise salade

Heerlijk frisse garnalensalade

Ben je in Rotterdam, bestel dan gewoon de lekkerste Thaise gerechten bij Siam Kitchen. Voor jouw Songran feest, of gewoon lekker omdat je zin hebt in Thais eten. Happy Songkran iedereen. Groetjes, Pornshita, chefkok Siam Kitchen.
PS. Onderstaande foto’s heb ik gemaakt tijdens Songkran feest in 2015. In Mae Sot, waar ik 10 jaar heb gewoond. Nu ben ik in Overschie. dus heb je zin in Thais eten, bestel maar. :-)