Songkran is het belangrijkste en meest uitbundige festival van Thailand, dat traditioneel het Thaise Nieuwjaar markeert. Het festival valt op 13 april en duurt meestal drie tot vijf dagen, afhankelijk van de regio van het land. Wat is Songkran precies, waarmee moet je rekening houden en wat eet je tijdens deze feestelijke dagen?
Tijdens Songkran vinden overal in het land watergevechten plaats. Mensen spetteren elkaar nat met waterpistolen en emmers water om zo elkaar te zegenen en te reinigen. Behalve het watergevecht zijn er allerlei andere activiteiten, zoals dansen, feesten en het uitvoeren van traditionele ceremonies. Het is een feest dat mensen van alle leeftijden, sociale klassen en regio’s van Thailand verenigt. Wat is Songkran precies en waarom is het zo belangrijk in Thailand?
Oorsprong van Songkran
Songkran markeert het begin van het Thaise zonnejaar en is een tijd van reiniging, vernieuwing en respect voor ouderen en voorouders. Tijdens Songkran dragen mensen traditionele kleding en eten ze gerechten zoals “Khao Chae”, een gerecht van rijst geserveerd in koud water met verschillende bijgerechten. Symbolen van Songkran zijn onder meer het besprenkelen van water als zegen en het bouwen van zandkastelen. Er zijn verschillende optochten, dansen en muziekvoorstellingen. Veel mensen gaan op bezoek bij familie en vrienden en brengen geschenken en respectbetuigingen aan ouderen en voorouders. Goed om te weten is dat veel mensen vanuit grote steden als Bangkok en Chiang Mai tijdens Songkran teruggaan naar hun familie in het platteland. Dat leidt tot enorme verkeersdrukte in het hele land. Over het verkeer lees je verderop in dit blog. Eerst leer je meer over de rituelen rondom Songkran.
Rituelen
Het besprenkelen van water staat symbool voor reiniging en vernieuwing. Mensen besprenkelen elkaar en soms zelfs voorbijgangers met water, vaak met emmers en waterpistolen. Dit wordt gezien als een manier om negativiteit en slechte geesten te verdrijven en om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen. Het besprenkelen van water tijdens Songkran heeft zijn wortels in oude boeddhistische tradities. Volgens de overlevering werden beelden van Boeddha gereinigd met geurige wateren, wat later evolueerde tot een ritueel waarbij water werd gebruikt om mensen te reinigen. Het geloof is dat door het besprenkelen van water de ziel wordt gereinigd van zonden en dat men zo een frisse start kan maken voor het nieuwe jaar. In de loop der tijd is het besprenkelen van water tijdens Songkran geëvolueerd tot een populaire en feestelijke activiteit, waarbij mensen elkaar en voorbijgangers besprenkelen met water. Het is een manier om te genieten van de festiviteiten, verkoeling te zoeken tijdens de hete maand april en om samen te komen met vrienden en familie.