Vegetarisch eten wint in Thailand aan populariteit. Er zijn er nu meer opties dan ooit voor vegetariërs om te ontdekken. Maar er zijn ook nog een hoop uitdagingen. Lees in dit blog meer over Vegetarisch Thais eten.

Van traditionele Thaise gerechten tot internationale vegetarische gerechten, de mogelijkheden van vegetarisch eten in Thailand zijn talrijk. Als vegetariër verwen je jezelf met verscheidenheid aan smaken. Geniet bijvoorbeeld van Pad Thai Jay (gebakken noodles), Kaeng Kiew Waan Jay (groene curry), Tom Yam Hed (championsoep) en Khao Niaoh Na Mamuang (mango met kleefrijst en kokos). Goed om te weten: ‘jay’ betekent vegetarisch. Dus als je achter een gerecht ‘jay’ ziet staan dan zit er geen vlees of vis in. Maar dat betekent niet dat de gerechten veganistisch zijn. Ben je veganist dan heb je een uitdaging. Thaise mensen gebruiken veel ingrediënten als marinades en sauzen waar bijvoorbeeld dierlijk vet of ei is verwerkt. Over de uitdagingen lees je verderop meer.

Ingrediënten voor Thais vegetarisch eten

De ingrediënten in Thaise vegetarische gerechten zijn net zo gevarieerd als de recepten zelf. Veelgebruikte groenten zijn aubergine, champignons, knoflook, gember, pepers, koriander, citroengras en laoswortel. Variatie is de sleutel als het gaat om het kiezen van de ingrediënten die je wilt gebruiken; het combineren van verschillende kruiden en specerijen levert unieke smaakcombinaties op waardoor elk gerecht eruit springt. Andere populaire toevoegingen zijn tofu of tempeh voor extra proteïne en textuur. 

Kookmethoden van vegetarische Thaise gerechten

De bereiding van vegetarische Thaise gerechten gaat volgens verschillende kookmethoden. Grillen, koken, roerbakken en frituren worden allemaal veel gebruikt om deze recepten te bereiden. Stomen is ook een populaire kookmethode voor vegetarische Thaise recepten. Hierdoor krijgt het gerecht een zachte en luchtige textuur, waardoor het smaakt naar gefrituurd voedsel zonder de toegevoegde olie.

Roerbakken: lekker snel

Roerbakken is een van de beste methodes om Thaise vegetarische gerechten te bereiden. Het gaat snel en je hebt minimale ingrediënten nodig. Het is ook een van de gezondste methoden, omdat er heel weinig olie bij komt kijken. Hakken, in blokjes snijden en in plakken snijden vallen allemaal onder deze categorie Thaise gerechten, wat meestal resulteert in een grovere textuur.

Vegetarische regionale keuken

Als je in het landelijke gebied bent, dan kook je zelf: aardappels met wortels. Lekker vegetarisch

Het verkennen van de vegetarische mogelijkheden in Thailand kan een wereld van nieuwe smaken en texturen openen. Met regionale keukens die zijn beïnvloed door landen als India, Laos, China en Maleisië, is het geen verrassing dat veel traditionele gerechten zijn aangepast aan vegetarische diëten. Om een beeld te krijgen van de smaken van Thailand, lees je zo meer over enkele van de populaire regionale keukens: Noord, Noordoost (Isaan), Midden en Zuid.

Meest pittige keuken

De noordelijke keuken is sterk beïnvloed door de Chinese cultuur met roerbakgerechten bereid met groenten zoals kool of bloemkool in combinatie met tofu en champignons. Wat betreft de Isaanse keuken uit het noordoosten; algemeen beschouwd als de meest pittige keuken in Thailand, gerechten bevatten vaak auberginesalade of groene papajasalade. In de centrale regio wordt Thais eten beïnvloed door het gebruik van kokosmelk en verse kruiden. Sommige gerechten zoals gaeng som (een zure soep) of kaeng luang (kokoscurry) komen zelfs alleen in deze regio voor. Een populair gerecht is de beroemde Massaman Curry (แกงมัสมั่น), een traditionele moslim-Thaise mix van kruiden en kokosmelk.

Uitdagingen voor een veganist

Veganisme wint aan populariteit in Thailand vanwege de positieve impact op het milieu, het naleven van een gezonde levensstijl en vermindering van het dierenleed. Toch brengt het volgen van een strikt veganistische levensstijl uitdagingen met zich mee. Ben je veganist en wil je naar Thailand, houd er rekening mee dat veel mensen nog nooit van het woord veganist hebben gehoord. Dat komt vanwege de culturele normen en traditionele voedselbronnen van het land.

Toeristengebieden

De makkelijkste manier om veganistisch te eten is in toeristengebieden. Maar daarbuiten zullen mensen je glazig aankijken. Zelfs als er veganistische opties beschikbaar zijn, is het belangrijk om te achterhalen hoe het eten wordt bereid. Je wilt namelijk elk risico op kruisbesmetting of niet-naleving van je voedingsbehoeften voorkomen. Niet alle restaurants bieden specifiek veganistische gerechten aan. Helaas is het dan nodig om te vragen naar ingrediënten en het controleren van etiketten als je uit eten gaat in Thailand.

Uitdagingen voor een vegetariër

Ook vegetarisch voedsel kan moeilijk te vinden zijn vanwege het gebrek aan beschikbaarheid in sommige gebieden. Veel restaurants richten zich meer op vleeseters dan op vegetariërs, dus valt niet altijd mee om iets geschikts te vinden als je geen traditionele gerechten eet. Bovendien, als je niet niet bekend bent met de lokale taal of gewoonten, kan het vanwege een taalbarrière moeilijk zijn om de voedingsbehoeften of -voorkeuren uit te leggen. Dit beperkt het aantal plaatsen waar je naartoe kan gaan als je op zoek bent naar vegetarische maaltijden.

Vegetarisch eten bestellen

Maar je hoeft niet moedeloos te worden. Je bent nu op een website waar je heerlijk vegetarisch Thais eten kunt bestellen. Je legt je favoriete gerechten in de winkelwagen en kunt je bestelling plaatsen. Eet je veganistisch, geef dat dan aan in het veld ‘bestelnotities’ nadat je op de knop ‘doorgaan naar afrekenen’ hebt gedrukt. Dan houd ik er rekening mee. Ook als je een voedselallergie hebt, geef je dat aan in de bestelnotities.

Succes met bestellen en eet smakelijk voor straks.

Smakelijke groet,

Pornshita, chefkok van Siam Kitchen