Waarom smaakt Phad Thai in Nederland anders dan in Thailand? Dat vroeg een klant laatst aan mij. Ik zal eerlijk zijn in mijn antwoord, precies dezelfde smaak is heel moeilijk te evenaren. Dat heeft verschillende redenen die ik graag met je deel in dit blog.

Reden 1: Iedere kok heeft een eigen stijl

Thaise koks zijn kunstenaars. Ze maken van elk gerecht een kunstwerk. De verf (ingredienten) die ze gebruiken, zijn vaak hetzelfde alleen varieren ze die in dosering. Daardoor smaakt een massaman curry in Bangkok heel anders dan een curry in Chiang Mai of Koh Samui. Ga je naar niet-toeristische gebieden als Korat of Ubon Ratchathani, dan smaakt de curry weer anders. Thailand heeft 76 provincies en 878 districten. Er zijn dus heel veel verschillende kookstijlen want er is geen nationale kennisbank van regels hoe je een Phad Thai of Massaman Curry moet klaar maken. De kookkunst wordt vaak overgedragen door familie en daar voegt de kok weer zijn of haar eigen smaak aan toe. Een klant zei me eens: die Phad Thai in Khao San Road smaakt wel anders dan die van jou. Hoe kan dat? En dan vertel ik bovenstaand verhaal. Vervolgens zei de klant dat de Phad Thai in Chiang Mai ook iets anders smaakte dan die in Khao San Road.

4 stukjes gebakken wonton deeg met gebakken kipfilet en mihoen.

Reden 2: Thais eten in Thailand is afgestemd op toeristen

Heb je je vakantie vooral doorgebracht in resorts op een eiland of heb je een georganiseerde reis gehad? Dan is de kans aanzienlijk dat het Thaise eten op je bord is afgestemd op de smaak van westerse toeristen. Niet te pittig en niet te kruidig. Voor de durfals is er los wel prik nam pla (vissaus met pepertjes) aanwezig, maar Thais eten gericht op toeristen, laten Thaise mensen vaak links liggen. Sterker nog, de meeste Thai kennen dit eten niet eens.  Als je hiervan hebt genoten, is dat heel fijn. Ik hoop dat je complimenten aan de kok heb gegeven. Veel koks die toeristenmaaltijden bereiden, ervaren dit als productiewerk. Ze stoppen niet hun ziel en zaligheid in het eten. Sterker nog, ze verrijken het eten met smaakversterker. En dat proef je.
Nog nooit in Thailand geweest en ga je binnenkort met een georganiseerde reis naar het land van de glimlach? Bezoek een lokale markt en proef het eten wat daar wordt verkocht. Vergelijk de smaak met die in restaurants voor toeristen. Dan begrijp je wat ik bedoel.

Yam Woon Sen Thod Man Pla

Yam Thod Man Pla Woonsen: Salade van de lekkerste Thaise viskoekjes van de wereld met cashewnoten en pittige kruiden. Deze moet je gewoon eens proeven!

Reden 3: Thais eten in Thailand beleef je anders dan thuis

Op vakantie smaakt alles anders. Dat komt door de omgeving en de temperatuur. Of het gezelschap waarmee je aan tafel zit. Op vakantie is je werkstress weg en je to do lijstje leeg. Daarom beleef je alles anders: de cultuur, de natuur, het eten, de mensen. Dus ben je thuis en haal je thuis je Thaise herinneringen op? Wees je er van bewust dat de ervaringen nooit hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld, je koopt Thais bier in Nederland bij Lidl of de Chinese supermarkt. Maar als je het thuis inschenkt, dan merk je dat de smaak anders is dan in Thailand. Dat klopt. Thais bier in Nederland is niet hetzelfde omdat het exportbier is. Ik weet niet waarom het bier anders smaakt, maar mogelijk komt het doordat het ergens anders wordt gebrouwen dan in de originele fabriek. Als je een Heineken drinkt in Thailand dan smaakt het ook heel anders dan in Nederland. Dit bier wordt gebrouwen en een lokale brouwerij, weliswaar volgens de receptuur van Heineken maar het lokale water zorgt voor een andere smaak. En zo is het ook Thais eten: niet alle ingredienten zijn in Nederland altijd verkrijgbaar, denk aan Thaise basilicum (horapa). Ook de Thaise mango (die je wellicht kent van mango met kleefrijst en kokos) is niet altijd verkrijgbaar.

Mango met kleefrijst en kokos. Het populairste toetje van Thailand. Zoet, sappig en smaakvol.

Royaal met Thaise kruiden

Goed, nu weet je waarom Thais eten thuis anders smaakt dan in Thailand. Ik besef dat en daarom maak ik elk Thais gerecht met aandacht en liefde voor je klaar. Zo ben ik  royaal met het toevoegen van kruiden en andere ingredienten. Veel Thaise kruiden heb ik op voorraad, want die kweek ik zelf in mijn tuin. Allemaal biologisch.

Voor ieder wat wils

Daardoor smaakt het eten van Siam Kitchen, bijna net zo als in Thailand. Ik heb voor ieder wat wils. Houd je van Thais maar niet te pittig? Dan vind jij je favoriet op de menukaart populair Thais eten. Houd je van vegetarisch, maak dan een keus van de menukaart vegetarisch Thais. Houd je van pittig, dan is er de menukaart pittig Thais eten.

Heb je vragen, laat het vooral weten. Eet smakelijk. Groetjes, Pornshita, chefkok Siam Kitchen.

Lekker Thais eten bestel je bij Siam Kitchen